Jak (ne)ušetřit při realizaci kuchyně

10.09.2021
Jak (ne)ušetřit při realizaci kuchyně

Kuchyň je srdcem domova, o tom snad nepochybuje nikdo. I to je jeden z důvodů, proč k realizaci nové kuchyně přistupuje většina klientů s velkým respektem a zodpovědně. Prvním předpokladem úspěchu je položit si dostatek relevantních otázek, díky nimž si odpovíme na to, co od nové kuchyně očekáváme a k čemu nám v konečném důsledku má sloužit. Bez upřímnosti se v tomto bodě neobjedeme, a to bývá překvapivě první kámen úrazu.

Málokdo chce totiž před designérem či architektem přiznat, že například v kuchyni vařit příliš nebude, protože většinu času se stravuje mimo domov nebo jednoduše není fanouškem velkého vaření. Přitom pro odborníka je tato informace zásadní. Díky ní může například velikost pracovní plochy umenšit a raději doplnit prostor vhodnými spotřebiči sloužícími pro spíše pro ohřev pokrmu, nikoliv jejich přípravu apod.

Které zásadní otázky byste si tedy před samotným plánováním kuchyně měli položit? Zeptali jsme se designéra z interiérového a kuchyňského studia Decoland specializujícího se na kuchyně

 

Jak často a jakým způsobem budete kuchyň reálně používat?

Jak už bylo zmíněno výše, milujete vaření a v kuchyni trávíte hodně času nebo je pro vás tento prostor spíše společenskou místností, kde občas přihřejete či rozpečete již hotové jídlo? Pokud spadáte do první skupiny, pak máte jistě mnoho konkrétních požadavků, bez kterých by vaše kulinářské umění nemohlo dostatečně vyniknout. Neváhejte si je sepsat a probrat je s odborníkem, který vám kuchyň bude navrhovat. Ten má obvykle mnoho zkušeností a dokáže nabídnout velké množství tipů, jak si pracovní prostor v kuchyni vylepšit a práci zde usnadnit nebo minimálně zpříjemnit.

Máte nějaké specifické potřeby a požadavky?

Opravdu doplňte svůj seznam i o sebemenší detaily a dejte si na přemýšlení dostatek času. Například, jste-li vyšší postavy, můžete si nechat navrhnout pracovní desku výše než je standard. Máte rádi při ruce větší množství příslušenství a různých pomocníků, ale nechcete je vystavovat všem na odiv? Existují funkční a elegantní řešení, jak je ukrýt, ale zároveň je mít dobře v dosahu. Vaříte často pro větší počet strávníků a hodilo by se vám mít více plotýnek, poptejte širší varnou desku 80 ci 90cm nebo modulární varnou desku, která kombinuje různé typy plotýnek (plynová, indukční, wok, teppan-yaki, grill s integrovaným odsavačem par, apod.

Jak velký je váš budget?

Záměrně ne jako první zmíněná, ovšem neopomenutelná, je otázka týkající se budgetu, kdy si s designérem určíte výši rozpočtu na tento projekt. Co vše může pozitivně či negativně ovlivnit jeho výši a jak lze bez výčitek ušetřit si rozebereme níže. Obecně ale platí, že kuchyň patří do investičně náročnější části v rámci realizace celého interiéru a pro její vytíženost by měl být kladen vysoký důraz na kvalitu materiálu a zpracování.

Na čem je možné s ohledem na vámi uvedené odpovědi na výše položené otázky ušetřit?

Na čem můžeme ušetřit, aniž by to zásadně ovlivnilo funkčnost a životnost kuchyně? Ač se to může zdát nemožné, jsou některé věci, na nichž můžete ušetřit a to relativně významně. Prvním způsobem, díky němuž lze vstupní náklady na novou kuchyňskou sestavu snížit, jsou (možná překvapivě) spotřebiče. Zejména pokud nejste velcí kuchaři s nadstandardními požadavky, můžete na začátku zakoupit výhodné sety vestavných spotřebičů z nižších produktových řad, a ušetřit tak řádově i desítky tisíc korun. Až nadejde čas a vaše nároky či potřeby (a možná právě i budget) se navýší, můžete je snadno vyměnit za vyšší řadu spotřebičů stejných - standardizovaných rozměrů.

Další nezanedbatelná položka úspory může být vnitřní vybavení kuchyňské linky. Sem spadají nejrůznější sortery, organizéry na příbory, odpadkové koše a další. Ušetřit bez výčitek lze také ušetřit na dřezech a vodovodních bateriích, i tyto lze kdykoliv později bez většího úsilí vyměnit za sofistikovanější typ. Osvětlení do kuchyňské linky nelze vynechat, ale i tady je možné nejprve zakoupit levnější model a až později jej nahradit designovým svítidlem s funkcemi.

Na čem byste naopak šetřit neměli?

Položkou, na níž se rozhodně šetřit z dlouhodobého hlediska nevyplatí, jsou korpusy. Spolu s pracovní deskou se jedná o extrémně namáhané plochy. Extrémní vlhkost v oblasti dřezu a v okolí místa, kde je umístěna rychlovarná konvice může nekvalitní korpus v relativně krátkém čase zničit a výměna poničené části by byla velmi nákladná. Proto na tuto část kuchyňské linky vybírejte z kvalitních korpusů, ideálně voděodolných (ty má například běžně v sortimentu všech svých produktových řad italská značka Scavolini).

Pracovní deska je určitě další součást kuchyně, na níž je lepší šetření vyloučit. Tato plocha bude v denní permanenci a dle vaší preference byste měli volit takovou, která vám práci spíše usnadní, než zkomplikuje. Téměř bezúdržbové a věčné jsou kamenné a keramické desky, které jsou sice dražší, ale investice do nich se z dlouhodobého hlediska určitě vyplatí. A to nejen proto, že vydrží, ale jsou také nadčasové a i po dlouhých letech budou stále působit luxusně a trendy.

Třetí položkou jsou dvířka skříněk, položka za jejich pořízení se ve většině případů rovná polovině ceny za celou kuchyň, jejich případná pozdější výměna by tedy nedávala ekonomicky příliš smysl.

Poslední položkou, kde je lepší úsporný režim vynechat, je kování. Tedy výsuvné a výklopné systémy, panty apod. Kování v kuchyňské lince je jednou z nejvíce namáhaných částí a v případě levnějších verzí rovněž nejporuchovější, kvalitní produkty vám tak v konečném důsledku ušetří nejen peníze ale i nervy.

Potřebné odpovědi máte připravené, další seznam doplňujících dotazů sepsaný? Nastal pravý čas potkat se nad nimi v kuchyňském studiu a začít plánovat, měřit, zakreslovat,…

Kuchyňská linka Loft od Team 7 Miele smartline varná deska Gaggenau vario varná deska Kuchyňská linka Liberamente od Scavolini Gaggenau Vario varná deska
Líbí se Vám naše realizace?

Vypracujeme Vám cenovou nabídku ZDARMA